Vastagbéldaganat szűrőcsomag

A vastagbéldaganat az egyik vezető halálozási ok Magyarországon (a 100 000 főre eső betegek száma Magyarországon duplája az európai átlagnak), ezért nagyon fontos, hogy mindenki rendszeresen részt vegyen szűrővizsgálatokon. A korábbi tapasztalatokkal ellentétben manapság már nem csak a középkorú és idős korosztálynál fordul elő, hanem egyre több fiatal felnőtt is érintett.

Az idejében felfedezett vastagbéldaganat csaknem mindig meggyógyítható. Ráadásul a daganat korai, még jóindulatú formája, a bélpolip eltávolítása általában még műtétet sem igényelne. Ezzel szemben Magyarországon évente 9000 új béldaganat megbetegedést diagnosztizálnak, és 5000-en halnak meg ebben a betegségben (semmelweis.hu).

A béldaganatot azért nehéz észrevenni, mert a betegség korai szakaszában tünet és fájdalom mentes, ezért hosszú időn (akár éveken) keresztül észrevétlen maradhat. Az évente egyszer elvégzett szűrővizsgálat lehetőséget ad arra, hogy még időben kiderüljön a probléma, és ezáltal elkerülhetővé váljanak a súlyosabb következmények.

Hogyan lehet a tünetmentes béldaganatot kimutatni?

Korábban csak klasszikus tükrözéses vizsgálattal lehetett vastagbél rákot szűrni, mely fájdalommal és kellemetlenséggel járt, azonban ma már korszerű labordiagnosztikai eljárások (széklet vizsgálat és specifikus vérvizsgálat) segítenek rendkívül gyorsan és megbízhatóan, különösebb kellemetlenség nélkül felismerni a daganatos megbetegedést.

 • Vastagbéltükrözéses vizsgálattal: Csaknem 100%-os eredményt ad, de megterhelő beavatkozás. Nagy előnye, hogy a vizsgálattal egy időben a kisebb polipok eltávolíthatók, szövettani mintavétel lehetséges

 • Székletből történő vérkimutatás: Ez a módszer fájdalommentes. A vérző daganatok kimutatásának érzékeny módszere, viszont nem minden daganat vérzik állandóan, illetve nem daganatos eredetű vérzés is előfordul

 • M2-PK tumormarker vizsgálat székletből: Ez egy viszonylag új eljárás, melyet 2003 óta már számos országban alkalmaznak. Magyarországon 2008-ban került bevezetésre. A vizsgálat lényege a daganat által termelt piruvát kináz (PK) dimer M2 enzim kimutatása. Székletvizsgálatról van szó, tehát nem fájdalmas, ugyanakkor a daganatjelző pontossága nagyon jó, hozzávetőleg 85%-os.

  M2-PK teszt értelmezése   

 • Calprest NG Eurospital (Calprotectin mennyiségi vizsgálat): A kvantitatív ELISA teszt a széklet Calprotektin koncentrációjának kimutatására szolgál, amelynek célja a gyulladásos bélbetegségek (IBD), különösen a Crohn-kór és a fekélyes vastagbélgyulladás diagnosztizálása, valamint az IBD megkülönböztetése az irritábilis bél szindrómától (IBS), más klinikai és laboratóriumi vizsgálatokkal együtt.

Kinek ajánljuk?

A vizsgálati csomagot azoknak fokozottan ajánljuk, akikre igazak valamely kiemelt kockázati tényezők:

 • dohányzás
 • ülő életmód
 • elhízás
 • cukorbetegség
 • gyulladásos bélbetegségek
 • finomított élelmiszerek fogyasztása és alacsony rostbevitel
 • 50 év feletti életkor

Miről tájékoztat a vizsgálati csomag?

 • Széklet vér: A vastagbél polipjaiból és daganatos sejtjeiből kis mennyiségű, szemmel nem látható vér távozik, mely azonban érzékeny tesztekkel kimutatható.
 • Széklet M2-PK: ez a fehérje egy speciális változata a minden sejtünk által termelt piruvát-kináz enzimnek. A széklet M2-PK vizsgálatának daganatjelző pontossága kiemelkedően magas, 85%-os!
 • Vérkép: A vizsgálat egy olyan összetett laboratóriumi vizsgálat, melynek eredményét komplexen kell értékelni. Gyakran általános egészségi állapot felmérésére használják, de számos kórkép (fertőzések, vérképzőszervi és egyéb betegségek) okozhatja egy vagy több paraméter normálistól való eltérését.
 • CRP: A C-reaktív fehérje mennyiségének mérésével a szervezetben lévő gyulladásos folyamatok mértékéről, bakteriális infekciók jelenlétéről és kezelésük hatékonyságáról nyerhetünk információt.
 • LDH: A laktát-dehidrogenáz egy enzim, amely a sejtek energiatermelésének fontos katalizátora, így a szervezet legtöbb szövetében megtalálható. A vérben csak kis mennyiségben van jelen, azonban, ha a szövetek sérülnek, az LDH kiszabadul a sejtekből, és a szintje a vérben emelkedik. Vizsgálata segíthet a szervezetben létrejött szövetkárosodás helyének és okának felderítésében, és a folyamat lefolyásának figyelemmel kísérésében. Az LDH koncentrációja egyes daganatos betegségek esetén is megemelkedik.

Hogyan készüljön a vizsgálatra?

A csomag székletvér és M2-PK vizsgálatot is tartalmaz. Ennek megfelelően két külön székletmintára van szükség (két különböző speciális tartályban) a vizsgálat elvégzéséhez.

Székletvér vizsgálathoz, speciális mintavételi tartályt a mintavételi helyen lehet átvenni (a gyógyszertári tartály nem megfelelő erre a célra).

M2-PK mintavételre kizárólag a laboratórium által biztosított speciális mintavételi cső alkalmas.

Az M2-PK mintavételt megelőzően semmilyen speciális diétára nincs szükség. Ügyeljen arra, hogy a mintavétel során a széklet ne érintkezzen vízzel vagy vizelettel! Felhívjuk a figyelmet, hogy híg széklet vizsgálatra nem alkalmas.

Csomagba tartozó vizsgálatok: M2-PK marker, székletvér, CRP, Vérkép (quant.+5 diff qual.), LDH